• ANTYUTLENIACZE

    E 300 – kwas L-askorbinowy, witamina C – konserwant, który występuje w większości owoców i warzyw. Przemysłowo uzyskiwany poprzez fermentację glukozy przy pomocy bakterii, a następnie chemiczne utlenienie. Kwas askorbinowy to inaczej witamina C. Oznakowanie E300 oznacza, że witamina C jest antyoksydantem lub też stosowana jest jako polepszacz wartości wypiekowej mąki. Oznakowanie to nie oznacza uzupełnienia danego produktu w witaminę C. Brak efektów ubocznych.

    E 301 – L-askorbinian sodu – konserwant, który występuje w większości owoców i warzyw. Na skale produkcyjna syntetyzowany na drodze fermentacji glukozy przez bakterie, która poprzedza chemiczne utlenianie. Jest przeciwutleniaczem, używanym również jako wzmacniacz smaku przy wypieku chleba. Zapobiega brązowieniu owoców, a także tworzeniu się nitrozoamin w mięsie. Kwas askorbinowy jest witamina C, jednakże nie może być stosowany jako dodatek do żywności, kiedy ma oznaczenie E300. Brak efektów ubocznych.

    E 302 – L-askorbinian wapnia – konserwant, który występuje w większości owoców i warzyw. Na skale produkcyjna syntetyzowany na drodze fermentacji glukozy przez bakterie, którą poprzedza chemiczne utlenianie. Jest przeciwutleniaczem, używanym również jako wzmacniacz smaku przy wypieku chleba. Zapobiega brązowieniu owoców, a także tworzeniu się nitrozoamin w mięsie. Kwas askorbinowy jest witamina C, jednakże nie może być stosowany jako dodatek do żywności, kiedy ma oznaczenie E300. Brak efektów ubocznych.

    E 304 – palmitynian askrobylu (pochodna witaminy C) – konserwant występujący w większości owoców i warzyw. Jest to przeciwutleniacz w produktach tłuszczowych, dodawany zwłaszcza do olejów roślinnych, które zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, by zapobiec ich jełczeniu. Używany także w barwnikach żywności E160 i E161, by zapobiec ich utlenianiu. Stosowany jest w produktach tłuszczowych. Dzienne spożycie jest ograniczone do 1.25 mg/kg masy ciała. Brak efektów ubocznych w stosowanym stężeniu.

    E 306 – Koncentrat tokoferolu, Witamina E. Jest to ekstrakt z olejów otrzymywanych z warzyw, które są bogate w tokoferole (witamina E). Jest to przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu olei zwierzęcych. Posiada ograniczona aktywność witaminy E. Ponieważ znacznie wpływa na smak żywności, jej zastosowanie jest ograniczone Stosowany jest przy tluszczach zwierzęcych i roślinnych itd. Dzienne spożycie wynosi do 2 mg/kg masy ciała. Witamina E w wysokim stężeniu może powodować rożne efekty uboczne. Są one jednak związane z jej spożyciem jako syntetycznej witaminy, nie jako dodatku do żywności jako tokoferole.

    E 307 – Alfa-tokoferol, Witamina E – Ekstrakt z olejów otrzymywanych z warzyw, które są bogate w tokoferole (witamina E), głownie olej słonecznikowy. Może być także otrzymany na drodze syntezy chemicznej. Jest to przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu olei zwierzęcych. Posiada wysoka aktywność witaminy E. Ponieważ znacznie wpływa na smak żywności, jej zastosowanie jest ograniczone. Stosowany w tluszczach zwierzęcych i roślinnych itp. Dzienne spożycie wynosi do 2 mg/kg masy ciała. Witamina E w wysokim stężeniu może powodować różne efekty uboczne. Są one jednak związane z jej spożyciem jako syntetycznej witaminy, nie jako dodatku do żywności jako tokoferol.

    E 308 – Gamma-tokoferol, Witamina E – Ekstrakt z olejów otrzymywanych z warzyw, które są bogate w tokoferole (witamina E), szczególnie soi. Może być również syntetyzowany chemicznie. Przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu oliwy z oliwek. Posiada niska aktywność witaminy E. Używany jest do tłuszczy zwierzęcych i roślinnych itp.Dzienne spożycie wynosi do 2 mg/kg masy ciała. Witamina E w wysokim stężeniu może powodować różne efekty uboczne. Są one jednak związane z jej spożyciem jako syntetycznej witaminy, nie jako dodatku do żywności jako tokoferol.

    E 309 – Tokoferol, Witamina E – Ekstrakt z olejów otrzymywanych z warzyw, które są bogate w tokoferole (witamina E), szczególnie soi. Może być również syntetyzowany chemicznie.Przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu oliwy z oliwek. Posiada niska aktywność witaminy E. Ponieważ znacznie wpływa na smak żywności, jej zastosowanie jest ograniczone. Używany jest do tłuszczy zwierzęcych i roślinnych itp.Dzienne spożycie wynosi do 2 mg/kg masy ciała. Witamina E w wysokim stężeniu może powodować różne efekty uboczne. Są one jednak związane z jej spożyciem jako syntetycznej witaminy, nie jako dodatku do żywności jako tokoferol.

    E 310 – gallusan propylu –  Syntetyzowany z propanolu i kwasu galusowego, który produkowany jest z garbników roślinnych. Wzmacnia działanie E 320 i 321. Przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu. Używany w rożnych produktach spożywczych. Szeroko stosowany także w przemyśle kosmetycznym. Dzienne spożycie nie powinno przekraczać 1.4 mg/kg masy ciała. Degradowany jest w jelicie cienkim do propanolu i kwasu galusowego. Kwas galusowy może powodować egzemę, problemy z żołądkiem oraz hiperaktywność.

    E 311 – gallusan oktylu –  Syntetyzowany z oktanolu i kwasu galusowego, który produkowany jest z garbników roślinnych.Wzmacnia działanie E 320 i 321. Przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu. Stosowany w olejach, tluszczach, margarynach itp. Dzienne spożycie nie powinno przekraczać 0.5 mg/kg masy ciała. Degradowany jest w jelicie cienkim do oktanolu i kwasu galusowego. Kwas galusowy może powodować egzemę, problemy z żołądkiem oraz hiperaktywność.

    E 312 – gallusan dodecylu –  Syntetyzowany konserwant z alkoholu laurylowego i kwasu galusowego, który produkowany jest z garbników roślinnych,wzmacnia działanie E 320 i 321
    Przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu. Produkty, w których występuje to oleje, tłuszcze, margaryna, zupy itd. Dzienne spożycie nie powinno przekraczać 0.05 mg/kg masy ciała. Jest degradowany w jelicie cienkim do alkoholu laurylowego i kwasu galusowego. Kwas galusowy może powodować egzemę, problemy z żołądkiem oraz hiperaktywność.

    E 313 – Kwas tiodwupropionowy – Syntetyczny środek przeciwutleniający, a także przeciwutleniacz w produktach tłuszczowych, dodawany w celu ograniczenia jełczenia tłuszczów.Produkty,  w których występuje to oleje i tłuszcze, (kosmetyki). Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi maksymalnie 3 mg/kg masy ciała. Brak skutków ubocznych przy stosowanych stężeniach.

    E 314 – Guma gwajakowa – jest to naturalna żywica m.in. z drzewa Gwajakowiec leczniczy (Guajacum officinale). Stosowany jest jako przeciwutleniacz Coca Coli. Ilość jaką można spożyć w ciągu dnia nie powinna przekraczać 2,5 mg/kg masy ciała. W nielicznych przypadkach wystąpiły alergie.

    E 315 – Kwas izoaskorbinowy – jest to syntetyczny izomer witaminy C, jego aktywność wynosi 1/20 aktywności witaminy C. Stosowany jest jako przeciwutleniacz. W stosowanych stężeniach nie zanotowano efektów ubocznych.

    E 316 – Izoaskorbinian sodu – jest  to syntetyczny izomer witaminy C (aktywność wynosi 1/20 aktywności witaminy C). Stosuje się go jako przeciwutleniacz w produktach mięsnych. W stosowanych stężeniach nie zanotowano efektów ubocznych.

    E 319 – Tributylhydrochinon (benzochinon) – jest to syntetyczny przeciwutleniacz stosowany w olejach. Jego dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,02 mg/kg masy ciała. Przy tej dawce nie wykryto efektów ubocznych.

    E 320 – BHA, butylo-hydroksy-anizol, Antracine 12, Embanox, Nipantiox 1-F – syntetyczny przeciwutleniacz używany w biszkoptach, rosołach w kostkach, orzechach, tłuszczach piekarskich. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 0,5 mg/kg masy ciała. Przy stosowanych stężeniach nie wykryto żadnych skutków ubocznych, lecz występują czasem reakcje pseudo-alergiczne. BHA w połączeniu z dużymi ilościami witaminy C może wytwarzać wolne rodniki, które mogą uszkodzić składniki komórek, w tym DNA. Z tego powodu władze UE postanowiły w przyszłości ograniczyć stosowanie BHA.

    E 321 – BHT, butylo-hydroksy-toluen, Impruvol – syntetyczny przeciwutleniacz stosowany w tłuszczach i produktach tłuszczowych by zapobiec jełczeniu. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi  0,3 mg/kg masy ciała.
    BHT spożywany w dużych ilościach może spowodować raka wątroby; obserwowano również symptomy pseudo-alergiczne. U osób z dziedzicznym izomerem specyficznego enzymu wątrobowego może wywoływać migrenę. Z powodu efektów ubocznych, UE ograniczyła stosowanie BHT. Liczba produktów zawierających ten związek spadnie w ciągu najbliższych lat.

    E 322 – lecytyna – naturalny (głównie z nasion soji) emulgator i stabilizator emulsji typu olej w wodzie i woda w oleju. Często używany do zmiękczania czekolady. Lecytyna jest naturalnym składnikiem ściany komórkowej i jest rozkładana i wykorzystywana przez organizm bez żadnych efektów ubocznych, dlatego też nie ma ograniczeń w jej stosowaniu.

    E 325 – mleczan sodu – syntetyczny konserwant, wstrzymujący rozwój głównie drożdży i grzybów. Jest również wykorzystywany by zwiększyć trwałość przeciwutleniaczy i by zapobiec wysychaniu produktów tj. sery, pieczywo, pasztety, lody, galaretki owocowe, zupy, konserwy owocowe w puszkach. Nie ma żadnych efektów ubocznych u dorosłych. D- i DL- mleczany (izomery przestrzenne) nie powinny by podawane małym dzieciom, które nie syntetyzują jeszcze odpowiednich enzymów w wątrobie, potrzebnych w prawidłowym metabolizmie tych form mleczanów.

    E 326 – mleczan potasu – syntetyczny konserwant, wstrzymujący rozwój głównie drożdży i grzybów. Jest również wykorzystywany by zwiększyć trwałość przeciwutleniaczy i by zapobiec wysychaniu produktów tj. sery, pieczywo, pasztety, lody, galaretki owocowe, zupy, konserwy owocowe w puszkach. Nie ma żadnych efektów ubocznych u dorosłych. D- i DL- mleczany (izomery przestrzenne) nie powinny by podawane małym dzieciom, które nie syntetyzują jeszcze odpowiednich enzymów w wątrobie, potrzebnych w prawidłowym metabolizmie tych form mleczanów.

    E 327 – mleczan wapnia – syntetyczny konserwant, wstrzymujący rozwój głównie drożdży i grzybów. Jest również wykorzystywany by zwiększyć trwałość przeciwutleniaczy i by zapobiec wysychaniu produktów tj. sery, pieczywo, pasztety, lody, galaretki owocowe, zupy, konserwy owocowe w puszkach. Nie ma żadnych efektów ubocznych u dorosłych. D- i DL- mleczany (izomery przestrzenne) nie powinny by podawane małym dzieciom, które nie syntetyzują jeszcze odpowiednich enzymów w wątrobie, potrzebnych w prawidłowym metabolizmie tych form mleczanów.

    E 330 – kwas cytrynowy – jest to kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem każdego żywego organizmu, pełni ważną rolę w metabolizmie. Duże ilości kwasu cytrynowego znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i w wielu innych owocach. Na skalę rynkową produkowany jest przez fermentację melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger. Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji – podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych. Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów. Kwas cytrynowy nie powoduje raka.

    E 331 – cytrynian sodu
    E331 (i) cytrynian monosodowy
    E331 (ii) cytrynian disodowy
    E331 (iii) cytrynian trisodowy
    Sole sodowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger. Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji – podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych. Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów. Kwas cytrynowy nie powoduje raka.

    E 332a,b – cytrynian potasu – pełni ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger. Cytrynian potasu stosowany jest jako związek buforujący, w procesach wiązania jonów metali i jako składnik odżywczy dla drożdży w niektórych produktach fermentowanych. E332 (ii) jest stosowany jako środek zobojętniający kwas (np. kwas żołądkowy). Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i produktów z nich robionych. Kwas cytrynowy nie powoduje raka.

    E 333 – cytrynian wapnia
    E333 (i) cytrynian monowapniowy
    E333 (ii) cytrynian diwapniowy
    E333 (iii) cytrynian triwapniowy
    Sole potasowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajduje się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus niger. Cytrynian wapnia jest używany jako związek buforujący, w procesach wiązania jonów metali oraz do poprawy struktury warzyw w puszkach. Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i produktów z nich robionych. Kwas cytrynowy nie powoduje raka.

    E 334 – kwas L-winowy – naturalny kwas występujący w wielu owocach, głównie w winogronach. Na skalę rynkową produkowany z odpadów powstałych w produkcji wina (np. skórki winogron). Stosuje się go jako regulator kwasowości i wzmacniacz aromatów owocowych. Stabilizator barwy w owocach i produktach owocowych. Wykorzystywany jest głównie w produktach cukierniczych, napojach bezalkoholowych, winie oraz marmoladach. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 30 mg/kg masy ciała. Brak efektów ubocznych.

    E 335 – winian sodu
    E335 (i) winian monosodowy
    E335 (ii) winian disodowy
    Sole sodowe kwasu winowego występują w wielu owocach, głównie w winogronach. Na skalę handlową produkowany z odpadów powstałych przy produkcji wina (np. skórki winogron). Winian sodowy jest wykorzystywany jako regulator kwasowości oraz przeciwutleniacz w cukiernictwie, marmoladach i wędlinach. Maksymalnie dziennie można spożyć 30 mg/kg masy ciała. Związek ten nie jest metabolizowany przez organizm, jest wydalany wraz z moczem bez żadnych efektów ubocznych.

    E 336 – wodorowinian potasu (winian monopotasowy)
    E336 (i) winian monopotasowy
    E336 (ii) winian dipotasowy
    Sole potasowe kwasu winowego występują w wielu owocach, głównie w winogronach. Na skalę handlową produkowany z odpadów powstałych w produkcji wina (np. skórki winogron). Winiany potasu stosowane są jako regulatory kwasowości oraz przeciwutleniacze. Wykorzystywane do produkcji proszku do pieczenia i jako emulgatory. Dziennie można spożyć 30 mg/kg masy ciała. Nie są metabolizowane przez organizm, są wydalany wraz z moczem bez żadnych efektów ubocznych.

    E 337 – winian sodowo-potasowy – naturalny składnik wielu owoców, przede wszystkim winogron. Na skalę handlową produkowany jest  z produktów ubocznych w produkcji wina (skórki winogron). Używa się go jako regulator kwasowości, przeciwutleniacz, stabilizator oraz emulgator głównie w produktach mięsnych i serach. Maksymalnie w ciągu dnia można spożyć 30 mg/kg masy ciała. E337 nie jest metabolizowany przez organizm, jest wydalany wraz z moczem bez żadnych efektów ubocznych.

    E 338 – kwas fosforowy – naturalny składnik wielu owoców i warzyw. Na skalę handlową produkowany z fosforanu wydobywanego w USA. Stosuje się go jako regulator kwasowości oraz czynnik chelatujący (wiązanie jonów metali). Kilka innych bardzo specyficznych funkcji to: zwiększa transport soli w mięsie oraz działa jako przeciwutleniacz. Dodawany jest głównie do coli, mięsa i serów. Maksymalne dozwolone spożycie to 70 mg/kg masy ciała. Fosforany to sole niezbędne w organizmie. W celu ograniczenia ewentualnego niedoboru wapnia, należy ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ tworzą one związki chemiczne z wapniem. Nie wywołuje efektów ubocznych.

    E 339 – Fosforany sodu
    E339 (i) Fosforan monosodowy
    E339 (ii) Fosforan disodowy
    E339 (iii) Fosforan trisodowy
    Są to sole sodowe kwasu fosforowego. Naturalny składnik wielu owoców i warzyw. Na skalę rynkowa produkowany z fosforanu wydobywanego w USA. Fosforany sodu to regulatory kwasowości i czynniki chelatujące (wiązanie jonów metali). Zapobiegają wysychaniu, regulują kwasowość proszków oraz zapobiegają zbrylaniu się. Zwiększają wydajność przeciwutleniaczy. Maksymalna dozwolona dawka jaką można spożyć w ciągu doby to 70 mg/kg masy ciała. Fosforany to sole niezbędne w organizmie. W celu ograniczenia ewentualnego niedoboru wapnia, należy ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ tworzą one związki chemiczne z wapniem. Nie wywołują efektów ubocznych.

    E 340 – diwodoroortofosforan potasu (ortofosforan monopotasowy) – są to sole potasowe kwasu fosforowego. Naturalny składnik wielu owoców i warzyw. Na skalę handlową produkowany z fosforanu wydobywanego w USA. Fosforany potasu to regulatory kwasowości i czynniki chelatujące (wiązanie jonów metali). Zapobiegają wysychaniu, regulują kwasowość proszków oraz zapobiegają zbrylaniu się. Zwiększają aktywność przeciwutleniaczy. Dopuszczalne dzienne spożycie to 70 mg/kg masy ciała. Fosforany to sole niezbędne w organizmie. W celu ograniczenia ewentualnego niedoboru wapnia, należy ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ tworzą one związki chemiczne z wapniem. Nie wywołują efektów ubocznych.

    E 341 – Fosforany wapnia
    E341 (i) Fosforan monowapniowy
    E341 (ii) Fosforan diwapniowy
    E341 (iii) Fosforan triwapniowy
    Sole wapniowe kwasu fosforowego. Naturalny składnik wielu owoców i warzyw. Na skalę rynkowa produkowany z fosforanu wydobywanego w USA.
    Fosforan wapnia jest regulatorem kwasowości, jest składnikiem proszku do pieczenia i działa jako polepszacz chleba (pieczywa). Wiąże jony metali, wzmaga działanie przeciwutleniaczy i stabilizatorów struktury warzyw w puszkach. E341 (ii) jest związkiem o właściwościach polerujących w paście do zębów. E341 (iii) zapobiega zbrylaniu się produktów sypkich. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 70 mg/kg masy ciała. Fosforany to sole niezbędne w organizmie. W celu ograniczenia ewentualnego niedoboru wapnia, należy ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ tworzą one związki chemiczne z wapniem. Nie wywołują efektów ubocznych.

    E 343 – Fosforany magnezu
    E343 (i) Fosforan monomagnezowy
    E343 (ii) Fosforan dimagnezowy
    E343 (iii) Fosforan trimagnezowy
    Sole magnezowe kwasu fosforowego. Naturalny składnik wielu owoców i warzyw. Na skalę handlową wytwarzany z kwasu fosforowego, otrzymywanego z fosforanu wydobywanego w USA. Fosforan magnezu jest emulgatorem, wzmaga aktywność przeciwutleniaczy. Zapobiega zbrylaniu się produktów sypkich. Wykorzystywany jako sól magnezowa w żywności funkcjonalnej i suplementach żywieniowych. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 70 mg/kg masy ciała. Fosforany to sole niezbędne w organizmie. W celu ograniczenia ewentualnego niedoboru wapnia, należy ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ wiążą one wapń. Nie wywołują efektów ubocznych.

    E 350 – jabłczan sodu – naturalny kwas występujący w owocach. Jest stosowany jako substancja buforująca oraz dodatek smakowy w napojach bezalkoholowych, produktach cukierniczych, itd. Nie ma ograniczeń, co do jego spożycia dziennego. Jednakże izomery D,L- i D- nie są dozwolone w żywności dla niemowląt, ponieważ niemowlęta nie wytwarzają enzymów niezbędnych do prawidłowego metabolizmu tych związków.

    E 351 – jabłczan potasu
    E 351 (i) Jabłczan dwupotasowy
    E 351 (ii) Jabłaczan mnopotasowy
    Naturalny kwas występujący w owocach, ale w przemyśle uzyskiwany na drodze syntezy. Jest stosowany jako substancja buforująca oraz dodatek smakowy w lodach, produktach smażonych, itd. Nie ma ograniczonego spożycia w ciągu doby. Niemniej izomery D,L- i D- nie są dozwolone w żywności dla niemowląt, ponieważ niemowlęta nie wytwarzają enzymów niezbędnych do prawidłowego metabolizmu tych związków.

    E 352 – Jabłczany wapnia
    E 352 (i) Jabłczan wapnia
    E 352 (ii) Wodoro-jabłczan wapnia
    Sól wapniowa kwasu jabłkowego, naturalnego kwasu występującego w owocach. Jabłczan wapnia jest stosowany jako środek zagęszczający oraz dodatek smakowy w lodach, produktach smażonych, marmoladach, itd. Nie ustalono ograniczeń do codziennego spożycia. Jednakże, izomery D, L- i D- nie są dozwolone w żywności dla niemowląt, ponieważ niemowlęta nie wytwarzają enzymów niezbędnych do prawidłowego metabolizmu tych związków.

    E 353 – Kwas metawinowy – jest to kwas, występujący w trzcinie cukrowej, wytwarzany z glukozy. Jest regulatorem kwasowości i substancją wiążącą jony metali. Stosowany jest w winie, sokach owocowych, itd. Dopuszczalne dzienne spożycie to maksymalnie 30 mg/kg masy ciała. Skutków ubocznych nie zanotowano, gdyż rozkładany jest w organizmie do kwasu winowego.

    E 354 – Winian wapnia – sól wapniowa kwasu winowego, naturalnego kwasu występującego w owocach. Używa się jej jako regulatora kwasowości i konserwant w konserwach rybnych, produktach z wodorostów oraz środkach farmaceutycznych, itd. Nie ogranicza się jej spożycua, gdyż rozkładana jest w organizmie do kwasu winowego.

    E 355 – Kwas adypinowy – naturalny kwas występujący w burakach oraz w soku trzciny cukrowej, stosowany jako regulator kwasowości, związek zapachowy oraz w innych specyficznych zastosowaniach. Jego dopuszczalne dzienne spożycie ogranicza się do 5 mg/kg masy ciała. Efekty uboczne nie są znane, ponieważ jest rozkładany w organizmie i wydalany z moczem.

    E 356 – Adypinian sodu – jest to sól sodowa kwasu adypinowego występującego w burakach oraz w soku trzciny cukrowej używana jako regulator kwasowości w solach przyprawowo-ziołowych. Dopuszczalne dzienne spożycie ograniczono do 5 mg/kg masy ciała. Nie znane są skutki uboczne, gdyż jest rozkładany w organizmie i wydalany z moczem.

    E 357 – Adypinian potasu – jest to sól potasowa kwasu adypinowego, występującego w burakach oraz w soku trzciny cukrowej stosowana jako regulator kwasowości w solach przyprawowo-ziołowych stosowanych w produktach o niskiej zawartości sodu. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi maksymalnie 5 mg/kg masy ciała. Skutki uboczne są nieznane, poniewaź jest on rozkładany w organizmie i wydalany z moczem.

    E 363 – Kwas bursztynowy –  naturalny kwas występujący w większości owoców i warzyw. Na skalę handlową produkowany z kwasu octowego i stosowany jako regulator kwasowości i wzmacniacz smaku w produktach cukierniczych, piekarniczych, itp. Nie ma ograniczonego spożycia dziennego, ponieważ nie znane są jakiekolwiek efekty uboczne, gdyż jest metabolizowany przez organizm (naturalny składnik każdej komórki organizmu).

    E 365 – Fumaran sodu – jest to sól sodowa naturalnego kwasu fumarowego używana jako regulator kwasowości w wyrobach cukierniczych i piekarniczych, proszku do pieczenia, itp. Maksymalnie dopuszczalne dzienne spożycie to 6 mg/kg masy ciała. Brak efektów ubocznych. Jest on metabolizowany przez organizm (naturalny składnik wszystkich komórek organizmu).

    E 370 – 1,4-heptonolakton – jest to produkt syntetyczny, wytwarzany z kwasu hydroksyheptanowego. Używany jest jako regulator kwasowości i dodatek smakowy. Skutki uboczne nie są znane.

    E 375 – kwas nikotynowy, witamina PP –  jest to naturalny związek obecny w wielu produktach. Na skalę handlową produkowany z nikotyny. Stosuje się go jako przeciwutleniacz i stabilizator barwy w chlebie, płatkach zbożowych, itp. Jeśli jest stosowany według zaleceń, nie ma efektów ubocznych.

    E 380 – Cytryniany amonowe
    E 380(i) Cytrynian amonowy
    E 380(ii) Cytrynian triamnowy
    Jest to sól amonowa kwasu cytrynowego używana jako regulator kwasowości, substancja buforująca i emulgator w wyrobach czekoladowych, miękkim serze do smarowania, itd. Efekty uboczne występujące po jego stosowaniu są nieznane. Kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem wszystkich komórek organizmu.

    E 381 – Cytryniany żelazowo-amonowe
    E 381 (i) Cytrynian żelazowo-amonowy (brązowy)
    E 381 (ii) Ccytrynian żelazowo-amonowy (zielony)
    Jest to związek powstały z amoniaku, żelaza i kwasu cytrynowego. Wzbogaca produkty w żelazo (Wielka Brytania, Dania), także środek przeciwzbrylajacy w soli. Dodaje się go do sóli, pokarmu dla niemowląt, suplementów żywności. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi maksymalnie 0,8 mg/kg masy ciała. Efekty uboczne są nieznane, kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem wszystkich komórek organizmu, a żelazo stanowi niezbędny składnik potrzebny do tworzenia komórek krwi.

    E 385 – Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (EDTA) – jest to produkt syntetyczny, sól wapniowo-disodowa EDTA. E385 jest to substancja wiążąca (chelatująca) jony metali, stabilizator (również jako substancja odtruwająca po zatruciach ołowiem i innymi metalami ciężkimi). Dopuszczalne dzienne spożycie to 2,5 mg/kg masy ciała. Jeśli jest  stosowany zgodnie z zaleceniami, to nie ma efektów ubocznych. Długotrwałe spożywanie dużych ilości może prowadzić do niedoboru metali w organizmie (żelaza).

    E 386 – EDTA kwas etylenodiaminotetraoctowy – jest to związek syntetyczny, substancja wiążąca (chelatująca) jony metali, stabilizator (również jako substancja odtruwająca po zatruciach ołowiem i innymi metalami ciężkimi). Dopuszczalne dzienne spożycie to 2,5 mg/kg masy ciała. Nie ma efektów ubocznych, jeśli stosowany jest zgodnie z zaleceniami. Długotrwałe spożywanie dużych ilości może prowadzić do niedoboru metali w organizmie (żelaza).

    E 387 – Oksystearyna – jest to mieszanina glicerydów kwasu stearynowego i innych kwasów tłuszczowych, substancja wiążąca (chelatująca) jony metali i stabilizator (zapobiega krystalizacji tłuszczów i olejów). Występuje w olejach i tłuszczach, cukrze, produktach drożdżowych, itd. Dopuszczalne dzienne spożycie to 25 mg/kg masy ciała. Brak skutków ubocznych, jeśli stosuje się według zaleceń. Organizm rozkłada ją jak tłuszcz.

    E 388 – Kwas tiodipropionowy – jest to związek syntetyczny stosowany jako przeciwutleniacz w olejach i tłuszczach, głównie stosowany w kosmetykach. Dopuszczalne dzienne spożycie ustalono do 3 mg/kg masy ciała. Przy zalecanym stosowaniu nie ma efektów ubocznych.

    Categories: od E300 - antyutleniacze

    Comments are currently closed.

    10 thoughts on “ANTYUTLENIACZE

    • DelphaGClery napisał(a):

      Awesome blog! Will be your theme tailor made or would you download it from somewhere?
      A theme like yours with a few simple adjustements would actually make my
      blog shine. Please inform me the place you got your design. Thanks

    • VelvaVSoll napisał(a):

      Wonderful beat ! I prefer to apprentice while
      you amend your internet site, how can i subscribe for the blog
      website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted with this your broadcast offered bright clear idea

    • ReynaHHobock napisał(a):

      This is the right blog for everyone who really wants to understand this topic.
      You know so much its almost tough to argue with you (not that I really would
      want toHaHa). You definitely put a brand new spin on a
      subject that has been written about for decades. Great stuff, just excellent!

    1 2 3 4