• ANTYUTLENIACZE

    E 300 – kwas L-askorbinowy, witamina C – konserwant, który występuje w większości owoców i warzyw. Przemysłowo uzyskiwany poprzez fermentację glukozy przy pomocy bakterii, a następnie chemiczne utlenienie. Kwas askorbinowy to inaczej witamina C. Oznakowanie E300 oznacza, że witamina C jest antyoksydantem lub też stosowana jest jako polepszacz wartości wypiekowej mąki. Oznakowanie to nie oznacza uzupełnienia danego produktu w witaminę C. Brak efektów ubocznych.

    E 301 – L-askorbinian sodu – konserwant, który występuje w większości owoców i warzyw. Na skale produkcyjna syntetyzowany na drodze fermentacji glukozy przez bakterie, która poprzedza chemiczne utlenianie. Jest przeciwutleniaczem, używanym również jako wzmacniacz smaku przy wypieku chleba. Zapobiega brązowieniu owoców, a także tworzeniu się nitrozoamin w mięsie. Kwas askorbinowy jest witamina C, jednakże nie może być stosowany jako dodatek do żywności, kiedy ma oznaczenie E300. Brak efektów ubocznych.

    E 302 – L-askorbinian wapnia – konserwant, który występuje w większości owoców i warzyw. Na skale produkcyjna syntetyzowany na drodze fermentacji glukozy przez bakterie, którą poprzedza chemiczne utlenianie. Jest przeciwutleniaczem, używanym również jako wzmacniacz smaku przy wypieku chleba. Zapobiega brązowieniu owoców, a także tworzeniu się nitrozoamin w mięsie. Kwas askorbinowy jest witamina C, jednakże nie może być stosowany jako dodatek do żywności, kiedy ma oznaczenie E300. Brak efektów ubocznych.

    E 304 – palmitynian askrobylu (pochodna witaminy C) – konserwant występujący w większości owoców i warzyw. Jest to przeciwutleniacz w produktach tłuszczowych, dodawany zwłaszcza do olejów roślinnych, które zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, by zapobiec ich jełczeniu. Używany także w barwnikach żywności E160 i E161, by zapobiec ich utlenianiu. Stosowany jest w produktach tłuszczowych. Dzienne spożycie jest ograniczone do 1.25 mg/kg masy ciała. Brak efektów ubocznych w stosowanym stężeniu.

    E 306 – Koncentrat tokoferolu, Witamina E. Jest to ekstrakt z olejów otrzymywanych z warzyw, które są bogate w tokoferole (witamina E). Jest to przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu olei zwierzęcych. Posiada ograniczona aktywność witaminy E. Ponieważ znacznie wpływa na smak żywności, jej zastosowanie jest ograniczone Stosowany jest przy tluszczach zwierzęcych i roślinnych itd. Dzienne spożycie wynosi do 2 mg/kg masy ciała. Witamina E w wysokim stężeniu może powodować rożne efekty uboczne. Są one jednak związane z jej spożyciem jako syntetycznej witaminy, nie jako dodatku do żywności jako tokoferole.

    E 307 – Alfa-tokoferol, Witamina E – Ekstrakt z olejów otrzymywanych z warzyw, które są bogate w tokoferole (witamina E), głownie olej słonecznikowy. Może być także otrzymany na drodze syntezy chemicznej. Jest to przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu olei zwierzęcych. Posiada wysoka aktywność witaminy E. Ponieważ znacznie wpływa na smak żywności, jej zastosowanie jest ograniczone. Stosowany w tluszczach zwierzęcych i roślinnych itp. Dzienne spożycie wynosi do 2 mg/kg masy ciała. Witamina E w wysokim stężeniu może powodować różne efekty uboczne. Są one jednak związane z jej spożyciem jako syntetycznej witaminy, nie jako dodatku do żywności jako tokoferol.

    E 308 – Gamma-tokoferol, Witamina E – Ekstrakt z olejów otrzymywanych z warzyw, które są bogate w tokoferole (witamina E), szczególnie soi. Może być również syntetyzowany chemicznie. Przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu oliwy z oliwek. Posiada niska aktywność witaminy E. Używany jest do tłuszczy zwierzęcych i roślinnych itp.Dzienne spożycie wynosi do 2 mg/kg masy ciała. Witamina E w wysokim stężeniu może powodować różne efekty uboczne. Są one jednak związane z jej spożyciem jako syntetycznej witaminy, nie jako dodatku do żywności jako tokoferol.

    E 309 – Tokoferol, Witamina E – Ekstrakt z olejów otrzymywanych z warzyw, które są bogate w tokoferole (witamina E), szczególnie soi. Może być również syntetyzowany chemicznie.Przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu oliwy z oliwek. Posiada niska aktywność witaminy E. Ponieważ znacznie wpływa na smak żywności, jej zastosowanie jest ograniczone. Używany jest do tłuszczy zwierzęcych i roślinnych itp.Dzienne spożycie wynosi do 2 mg/kg masy ciała. Witamina E w wysokim stężeniu może powodować różne efekty uboczne. Są one jednak związane z jej spożyciem jako syntetycznej witaminy, nie jako dodatku do żywności jako tokoferol.

    E 310 – gallusan propylu –  Syntetyzowany z propanolu i kwasu galusowego, który produkowany jest z garbników roślinnych. Wzmacnia działanie E 320 i 321. Przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu. Używany w rożnych produktach spożywczych. Szeroko stosowany także w przemyśle kosmetycznym. Dzienne spożycie nie powinno przekraczać 1.4 mg/kg masy ciała. Degradowany jest w jelicie cienkim do propanolu i kwasu galusowego. Kwas galusowy może powodować egzemę, problemy z żołądkiem oraz hiperaktywność.

    E 311 – gallusan oktylu –  Syntetyzowany z oktanolu i kwasu galusowego, który produkowany jest z garbników roślinnych.Wzmacnia działanie E 320 i 321. Przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu. Stosowany w olejach, tluszczach, margarynach itp. Dzienne spożycie nie powinno przekraczać 0.5 mg/kg masy ciała. Degradowany jest w jelicie cienkim do oktanolu i kwasu galusowego. Kwas galusowy może powodować egzemę, problemy z żołądkiem oraz hiperaktywność.

    E 312 – gallusan dodecylu –  Syntetyzowany konserwant z alkoholu laurylowego i kwasu galusowego, który produkowany jest z garbników roślinnych,wzmacnia działanie E 320 i 321
    Przeciwutleniacz w produktach zawierających tłuszcz, używany głownie, by zapobiec jełczeniu. Produkty, w których występuje to oleje, tłuszcze, margaryna, zupy itd. Dzienne spożycie nie powinno przekraczać 0.05 mg/kg masy ciała. Jest degradowany w jelicie cienkim do alkoholu laurylowego i kwasu galusowego. Kwas galusowy może powodować egzemę, problemy z żołądkiem oraz hiperaktywność.

    E 313 – Kwas tiodwupropionowy – Syntetyczny środek przeciwutleniający, a także przeciwutleniacz w produktach tłuszczowych, dodawany w celu ograniczenia jełczenia tłuszczów.Produkty,  w których występuje to oleje i tłuszcze, (kosmetyki). Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi maksymalnie 3 mg/kg masy ciała. Brak skutków ubocznych przy stosowanych stężeniach.

    E 314 – Guma gwajakowa – jest to naturalna żywica m.in. z drzewa Gwajakowiec leczniczy (Guajacum officinale). Stosowany jest jako przeciwutleniacz Coca Coli. Ilość jaką można spożyć w ciągu dnia nie powinna przekraczać 2,5 mg/kg masy ciała. W nielicznych przypadkach wystąpiły alergie.

    E 315 – Kwas izoaskorbinowy – jest to syntetyczny izomer witaminy C, jego aktywność wynosi 1/20 aktywności witaminy C. Stosowany jest jako przeciwutleniacz. W stosowanych stężeniach nie zanotowano efektów ubocznych.

    E 316 – Izoaskorbinian sodu – jest  to syntetyczny izomer witaminy C (aktywność wynosi 1/20 aktywności witaminy C). Stosuje się go jako przeciwutleniacz w produktach mięsnych. W stosowanych stężeniach nie zanotowano efektów ubocznych.

    E 319 – Tributylhydrochinon (benzochinon) – jest to syntetyczny przeciwutleniacz stosowany w olejach. Jego dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 0,02 mg/kg masy ciała. Przy tej dawce nie wykryto efektów ubocznych.

    E 320 – BHA, butylo-hydroksy-anizol, Antracine 12, Embanox, Nipantiox 1-F – syntetyczny przeciwutleniacz używany w biszkoptach, rosołach w kostkach, orzechach, tłuszczach piekarskich. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 0,5 mg/kg masy ciała. Przy stosowanych stężeniach nie wykryto żadnych skutków ubocznych, lecz występują czasem reakcje pseudo-alergiczne. BHA w połączeniu z dużymi ilościami witaminy C może wytwarzać wolne rodniki, które mogą uszkodzić składniki komórek, w tym DNA. Z tego powodu władze UE postanowiły w przyszłości ograniczyć stosowanie BHA.

    E 321 – BHT, butylo-hydroksy-toluen, Impruvol – syntetyczny przeciwutleniacz stosowany w tłuszczach i produktach tłuszczowych by zapobiec jełczeniu. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi  0,3 mg/kg masy ciała.
    BHT spożywany w dużych ilościach może spowodować raka wątroby; obserwowano również symptomy pseudo-alergiczne. U osób z dziedzicznym izomerem specyficznego enzymu wątrobowego może wywoływać migrenę. Z powodu efektów ubocznych, UE ograniczyła stosowanie BHT. Liczba produktów zawierających ten związek spadnie w ciągu najbliższych lat.

    E 322 – lecytyna – naturalny (głównie z nasion soji) emulgator i stabilizator emulsji typu olej w wodzie i woda w oleju. Często używany do zmiękczania czekolady. Lecytyna jest naturalnym składnikiem ściany komórkowej i jest rozkładana i wykorzystywana przez organizm bez żadnych efektów ubocznych, dlatego też nie ma ograniczeń w jej stosowaniu.

    E 325 – mleczan sodu – syntetyczny konserwant, wstrzymujący rozwój głównie drożdży i grzybów. Jest również wykorzystywany by zwiększyć trwałość przeciwutleniaczy i by zapobiec wysychaniu produktów tj. sery, pieczywo, pasztety, lody, galaretki owocowe, zupy, konserwy owocowe w puszkach. Nie ma żadnych efektów ubocznych u dorosłych. D- i DL- mleczany (izomery przestrzenne) nie powinny by podawane małym dzieciom, które nie syntetyzują jeszcze odpowiednich enzymów w wątrobie, potrzebnych w prawidłowym metabolizmie tych form mleczanów.

    E 326 – mleczan potasu – syntetyczny konserwant, wstrzymujący rozwój głównie drożdży i grzybów. Jest również wykorzystywany by zwiększyć trwałość przeciwutleniaczy i by zapobiec wysychaniu produktów tj. sery, pieczywo, pasztety, lody, galaretki owocowe, zupy, konserwy owocowe w puszkach. Nie ma żadnych efektów ubocznych u dorosłych. D- i DL- mleczany (izomery przestrzenne) nie powinny by podawane małym dzieciom, które nie syntetyzują jeszcze odpowiednich enzymów w wątrobie, potrzebnych w prawidłowym metabolizmie tych form mleczanów.

    E 327 – mleczan wapnia – syntetyczny konserwant, wstrzymujący rozwój głównie drożdży i grzybów. Jest również wykorzystywany by zwiększyć trwałość przeciwutleniaczy i by zapobiec wysychaniu produktów tj. sery, pieczywo, pasztety, lody, galaretki owocowe, zupy, konserwy owocowe w puszkach. Nie ma żadnych efektów ubocznych u dorosłych. D- i DL- mleczany (izomery przestrzenne) nie powinny by podawane małym dzieciom, które nie syntetyzują jeszcze odpowiednich enzymów w wątrobie, potrzebnych w prawidłowym metabolizmie tych form mleczanów.

    E 330 – kwas cytrynowy – jest to kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem każdego żywego organizmu, pełni ważną rolę w metabolizmie. Duże ilości kwasu cytrynowego znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i w wielu innych owocach. Na skalę rynkową produkowany jest przez fermentację melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger. Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji – podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych. Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów. Kwas cytrynowy nie powoduje raka.

    E 331 – cytrynian sodu
    E331 (i) cytrynian monosodowy
    E331 (ii) cytrynian disodowy
    E331 (iii) cytrynian trisodowy
    Sole sodowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger. Kwas cytrynowy pełni wiele funkcji – podwyższa aktywność wielu przeciwutleniaczy, ale sam nim nie jest. Wykorzystywany jest głównie jako regulator kwasowości oraz jako składnik aromatów. Wzmacnia strukturę żelu w marmoladach oraz redukuje enzymatyczne brunatnienie owoców i produktów owocowych. Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i wytwarzanych z nich produktów. Kwas cytrynowy nie powoduje raka.

    E 332a,b – cytrynian potasu – pełni ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajdują się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus Niger. Cytrynian potasu stosowany jest jako związek buforujący, w procesach wiązania jonów metali i jako składnik odżywczy dla drożdży w niektórych produktach fermentowanych. E332 (ii) jest stosowany jako środek zobojętniający kwas (np. kwas żołądkowy). Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i produktów z nich robionych. Kwas cytrynowy nie powoduje raka.

    E 333 – cytrynian wapnia
    E333 (i) cytrynian monowapniowy
    E333 (ii) cytrynian diwapniowy
    E333 (iii) cytrynian triwapniowy
    Sole potasowe kwasu cytrynowego znajdują się w każdym żywym organizmie i pełnia ważną funkcję w procesach metabolicznych w każdej komórce ciała. W wysokich stężeniach znajduje się w owocach cytrusowych, kiwi, truskawkach i wielu innych produktach. Na skalę rynkową produkowane są z melasy za pomocą pleśni Aspergillus niger. Cytrynian wapnia jest używany jako związek buforujący, w procesach wiązania jonów metali oraz do poprawy struktury warzyw w puszkach. Kwas cytrynowy i cytryniany są naturalnymi składnikami ciała. Ulegają rozkładowi i są przyswajane przez organizm bez żadnych efektów ubocznych. Rzadko zdarzają się reakcje pseudo- alergiczne (nietolerancje). Osoby z nietolerancją powinny unikać spożywania wszelkich miękkich owoców, jagód i produktów z nich robionych. Kwas cytrynowy nie powoduje raka.

    E 334 – kwas L-winowy – naturalny kwas występujący w wielu owocach, głównie w winogronach. Na skalę rynkową produkowany z odpadów powstałych w produkcji wina (np. skórki winogron). Stosuje się go jako regulator kwasowości i wzmacniacz aromatów owocowych. Stabilizator barwy w owocach i produktach owocowych. Wykorzystywany jest głównie w produktach cukierniczych, napojach bezalkoholowych, winie oraz marmoladach. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 30 mg/kg masy ciała. Brak efektów ubocznych.

    E 335 – winian sodu
    E335 (i) winian monosodowy
    E335 (ii) winian disodowy
    Sole sodowe kwasu winowego występują w wielu owocach, głównie w winogronach. Na skalę handlową produkowany z odpadów powstałych przy produkcji wina (np. skórki winogron). Winian sodowy jest wykorzystywany jako regulator kwasowości oraz przeciwutleniacz w cukiernictwie, marmoladach i wędlinach. Maksymalnie dziennie można spożyć 30 mg/kg masy ciała. Związek ten nie jest metabolizowany przez organizm, jest wydalany wraz z moczem bez żadnych efektów ubocznych.

    E 336 – wodorowinian potasu (winian monopotasowy)
    E336 (i) winian monopotasowy
    E336 (ii) winian dipotasowy
    Sole potasowe kwasu winowego występują w wielu owocach, głównie w winogronach. Na skalę handlową produkowany z odpadów powstałych w produkcji wina (np. skórki winogron). Winiany potasu stosowane są jako regulatory kwasowości oraz przeciwutleniacze. Wykorzystywane do produkcji proszku do pieczenia i jako emulgatory. Dziennie można spożyć 30 mg/kg masy ciała. Nie są metabolizowane przez organizm, są wydalany wraz z moczem bez żadnych efektów ubocznych.

    E 337 – winian sodowo-potasowy – naturalny składnik wielu owoców, przede wszystkim winogron. Na skalę handlową produkowany jest  z produktów ubocznych w produkcji wina (skórki winogron). Używa się go jako regulator kwasowości, przeciwutleniacz, stabilizator oraz emulgator głównie w produktach mięsnych i serach. Maksymalnie w ciągu dnia można spożyć 30 mg/kg masy ciała. E337 nie jest metabolizowany przez organizm, jest wydalany wraz z moczem bez żadnych efektów ubocznych.

    E 338 – kwas fosforowy – naturalny składnik wielu owoców i warzyw. Na skalę handlową produkowany z fosforanu wydobywanego w USA. Stosuje się go jako regulator kwasowości oraz czynnik chelatujący (wiązanie jonów metali). Kilka innych bardzo specyficznych funkcji to: zwiększa transport soli w mięsie oraz działa jako przeciwutleniacz. Dodawany jest głównie do coli, mięsa i serów. Maksymalne dozwolone spożycie to 70 mg/kg masy ciała. Fosforany to sole niezbędne w organizmie. W celu ograniczenia ewentualnego niedoboru wapnia, należy ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ tworzą one związki chemiczne z wapniem. Nie wywołuje efektów ubocznych.

    E 339 – Fosforany sodu
    E339 (i) Fosforan monosodowy
    E339 (ii) Fosforan disodowy
    E339 (iii) Fosforan trisodowy
    Są to sole sodowe kwasu fosforowego. Naturalny składnik wielu owoców i warzyw. Na skalę rynkowa produkowany z fosforanu wydobywanego w USA. Fosforany sodu to regulatory kwasowości i czynniki chelatujące (wiązanie jonów metali). Zapobiegają wysychaniu, regulują kwasowość proszków oraz zapobiegają zbrylaniu się. Zwiększają wydajność przeciwutleniaczy. Maksymalna dozwolona dawka jaką można spożyć w ciągu doby to 70 mg/kg masy ciała. Fosforany to sole niezbędne w organizmie. W celu ograniczenia ewentualnego niedoboru wapnia, należy ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ tworzą one związki chemiczne z wapniem. Nie wywołują efektów ubocznych.

    E 340 – diwodoroortofosforan potasu (ortofosforan monopotasowy) – są to sole potasowe kwasu fosforowego. Naturalny składnik wielu owoców i warzyw. Na skalę handlową produkowany z fosforanu wydobywanego w USA. Fosforany potasu to regulatory kwasowości i czynniki chelatujące (wiązanie jonów metali). Zapobiegają wysychaniu, regulują kwasowość proszków oraz zapobiegają zbrylaniu się. Zwiększają aktywność przeciwutleniaczy. Dopuszczalne dzienne spożycie to 70 mg/kg masy ciała. Fosforany to sole niezbędne w organizmie. W celu ograniczenia ewentualnego niedoboru wapnia, należy ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ tworzą one związki chemiczne z wapniem. Nie wywołują efektów ubocznych.

    E 341 – Fosforany wapnia
    E341 (i) Fosforan monowapniowy
    E341 (ii) Fosforan diwapniowy
    E341 (iii) Fosforan triwapniowy
    Sole wapniowe kwasu fosforowego. Naturalny składnik wielu owoców i warzyw. Na skalę rynkowa produkowany z fosforanu wydobywanego w USA.
    Fosforan wapnia jest regulatorem kwasowości, jest składnikiem proszku do pieczenia i działa jako polepszacz chleba (pieczywa). Wiąże jony metali, wzmaga działanie przeciwutleniaczy i stabilizatorów struktury warzyw w puszkach. E341 (ii) jest związkiem o właściwościach polerujących w paście do zębów. E341 (iii) zapobiega zbrylaniu się produktów sypkich. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 70 mg/kg masy ciała. Fosforany to sole niezbędne w organizmie. W celu ograniczenia ewentualnego niedoboru wapnia, należy ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ tworzą one związki chemiczne z wapniem. Nie wywołują efektów ubocznych.

    E 343 – Fosforany magnezu
    E343 (i) Fosforan monomagnezowy
    E343 (ii) Fosforan dimagnezowy
    E343 (iii) Fosforan trimagnezowy
    Sole magnezowe kwasu fosforowego. Naturalny składnik wielu owoców i warzyw. Na skalę handlową wytwarzany z kwasu fosforowego, otrzymywanego z fosforanu wydobywanego w USA. Fosforan magnezu jest emulgatorem, wzmaga aktywność przeciwutleniaczy. Zapobiega zbrylaniu się produktów sypkich. Wykorzystywany jako sól magnezowa w żywności funkcjonalnej i suplementach żywieniowych. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 70 mg/kg masy ciała. Fosforany to sole niezbędne w organizmie. W celu ograniczenia ewentualnego niedoboru wapnia, należy ograniczyć spożycie fosforanów, ponieważ wiążą one wapń. Nie wywołują efektów ubocznych.

    E 350 – jabłczan sodu – naturalny kwas występujący w owocach. Jest stosowany jako substancja buforująca oraz dodatek smakowy w napojach bezalkoholowych, produktach cukierniczych, itd. Nie ma ograniczeń, co do jego spożycia dziennego. Jednakże izomery D,L- i D- nie są dozwolone w żywności dla niemowląt, ponieważ niemowlęta nie wytwarzają enzymów niezbędnych do prawidłowego metabolizmu tych związków.

    E 351 – jabłczan potasu
    E 351 (i) Jabłczan dwupotasowy
    E 351 (ii) Jabłaczan mnopotasowy
    Naturalny kwas występujący w owocach, ale w przemyśle uzyskiwany na drodze syntezy. Jest stosowany jako substancja buforująca oraz dodatek smakowy w lodach, produktach smażonych, itd. Nie ma ograniczonego spożycia w ciągu doby. Niemniej izomery D,L- i D- nie są dozwolone w żywności dla niemowląt, ponieważ niemowlęta nie wytwarzają enzymów niezbędnych do prawidłowego metabolizmu tych związków.

    E 352 – Jabłczany wapnia
    E 352 (i) Jabłczan wapnia
    E 352 (ii) Wodoro-jabłczan wapnia
    Sól wapniowa kwasu jabłkowego, naturalnego kwasu występującego w owocach. Jabłczan wapnia jest stosowany jako środek zagęszczający oraz dodatek smakowy w lodach, produktach smażonych, marmoladach, itd. Nie ustalono ograniczeń do codziennego spożycia. Jednakże, izomery D, L- i D- nie są dozwolone w żywności dla niemowląt, ponieważ niemowlęta nie wytwarzają enzymów niezbędnych do prawidłowego metabolizmu tych związków.

    E 353 – Kwas metawinowy – jest to kwas, występujący w trzcinie cukrowej, wytwarzany z glukozy. Jest regulatorem kwasowości i substancją wiążącą jony metali. Stosowany jest w winie, sokach owocowych, itd. Dopuszczalne dzienne spożycie to maksymalnie 30 mg/kg masy ciała. Skutków ubocznych nie zanotowano, gdyż rozkładany jest w organizmie do kwasu winowego.

    E 354 – Winian wapnia – sól wapniowa kwasu winowego, naturalnego kwasu występującego w owocach. Używa się jej jako regulatora kwasowości i konserwant w konserwach rybnych, produktach z wodorostów oraz środkach farmaceutycznych, itd. Nie ogranicza się jej spożycua, gdyż rozkładana jest w organizmie do kwasu winowego.

    E 355 – Kwas adypinowy – naturalny kwas występujący w burakach oraz w soku trzciny cukrowej, stosowany jako regulator kwasowości, związek zapachowy oraz w innych specyficznych zastosowaniach. Jego dopuszczalne dzienne spożycie ogranicza się do 5 mg/kg masy ciała. Efekty uboczne nie są znane, ponieważ jest rozkładany w organizmie i wydalany z moczem.

    E 356 – Adypinian sodu – jest to sól sodowa kwasu adypinowego występującego w burakach oraz w soku trzciny cukrowej używana jako regulator kwasowości w solach przyprawowo-ziołowych. Dopuszczalne dzienne spożycie ograniczono do 5 mg/kg masy ciała. Nie znane są skutki uboczne, gdyż jest rozkładany w organizmie i wydalany z moczem.

    E 357 – Adypinian potasu – jest to sól potasowa kwasu adypinowego, występującego w burakach oraz w soku trzciny cukrowej stosowana jako regulator kwasowości w solach przyprawowo-ziołowych stosowanych w produktach o niskiej zawartości sodu. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi maksymalnie 5 mg/kg masy ciała. Skutki uboczne są nieznane, poniewaź jest on rozkładany w organizmie i wydalany z moczem.

    E 363 – Kwas bursztynowy –  naturalny kwas występujący w większości owoców i warzyw. Na skalę handlową produkowany z kwasu octowego i stosowany jako regulator kwasowości i wzmacniacz smaku w produktach cukierniczych, piekarniczych, itp. Nie ma ograniczonego spożycia dziennego, ponieważ nie znane są jakiekolwiek efekty uboczne, gdyż jest metabolizowany przez organizm (naturalny składnik każdej komórki organizmu).

    E 365 – Fumaran sodu – jest to sól sodowa naturalnego kwasu fumarowego używana jako regulator kwasowości w wyrobach cukierniczych i piekarniczych, proszku do pieczenia, itp. Maksymalnie dopuszczalne dzienne spożycie to 6 mg/kg masy ciała. Brak efektów ubocznych. Jest on metabolizowany przez organizm (naturalny składnik wszystkich komórek organizmu).

    E 370 – 1,4-heptonolakton – jest to produkt syntetyczny, wytwarzany z kwasu hydroksyheptanowego. Używany jest jako regulator kwasowości i dodatek smakowy. Skutki uboczne nie są znane.

    E 375 – kwas nikotynowy, witamina PP –  jest to naturalny związek obecny w wielu produktach. Na skalę handlową produkowany z nikotyny. Stosuje się go jako przeciwutleniacz i stabilizator barwy w chlebie, płatkach zbożowych, itp. Jeśli jest stosowany według zaleceń, nie ma efektów ubocznych.

    E 380 – Cytryniany amonowe
    E 380(i) Cytrynian amonowy
    E 380(ii) Cytrynian triamnowy
    Jest to sól amonowa kwasu cytrynowego używana jako regulator kwasowości, substancja buforująca i emulgator w wyrobach czekoladowych, miękkim serze do smarowania, itd. Efekty uboczne występujące po jego stosowaniu są nieznane. Kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem wszystkich komórek organizmu.

    E 381 – Cytryniany żelazowo-amonowe
    E 381 (i) Cytrynian żelazowo-amonowy (brązowy)
    E 381 (ii) Ccytrynian żelazowo-amonowy (zielony)
    Jest to związek powstały z amoniaku, żelaza i kwasu cytrynowego. Wzbogaca produkty w żelazo (Wielka Brytania, Dania), także środek przeciwzbrylajacy w soli. Dodaje się go do sóli, pokarmu dla niemowląt, suplementów żywności. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi maksymalnie 0,8 mg/kg masy ciała. Efekty uboczne są nieznane, kwas cytrynowy jest naturalnym składnikiem wszystkich komórek organizmu, a żelazo stanowi niezbędny składnik potrzebny do tworzenia komórek krwi.

    E 385 – Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (EDTA) – jest to produkt syntetyczny, sól wapniowo-disodowa EDTA. E385 jest to substancja wiążąca (chelatująca) jony metali, stabilizator (również jako substancja odtruwająca po zatruciach ołowiem i innymi metalami ciężkimi). Dopuszczalne dzienne spożycie to 2,5 mg/kg masy ciała. Jeśli jest  stosowany zgodnie z zaleceniami, to nie ma efektów ubocznych. Długotrwałe spożywanie dużych ilości może prowadzić do niedoboru metali w organizmie (żelaza).

    E 386 – EDTA kwas etylenodiaminotetraoctowy – jest to związek syntetyczny, substancja wiążąca (chelatująca) jony metali, stabilizator (również jako substancja odtruwająca po zatruciach ołowiem i innymi metalami ciężkimi). Dopuszczalne dzienne spożycie to 2,5 mg/kg masy ciała. Nie ma efektów ubocznych, jeśli stosowany jest zgodnie z zaleceniami. Długotrwałe spożywanie dużych ilości może prowadzić do niedoboru metali w organizmie (żelaza).

    E 387 – Oksystearyna – jest to mieszanina glicerydów kwasu stearynowego i innych kwasów tłuszczowych, substancja wiążąca (chelatująca) jony metali i stabilizator (zapobiega krystalizacji tłuszczów i olejów). Występuje w olejach i tłuszczach, cukrze, produktach drożdżowych, itd. Dopuszczalne dzienne spożycie to 25 mg/kg masy ciała. Brak skutków ubocznych, jeśli stosuje się według zaleceń. Organizm rozkłada ją jak tłuszcz.

    E 388 – Kwas tiodipropionowy – jest to związek syntetyczny stosowany jako przeciwutleniacz w olejach i tłuszczach, głównie stosowany w kosmetykach. Dopuszczalne dzienne spożycie ustalono do 3 mg/kg masy ciała. Przy zalecanym stosowaniu nie ma efektów ubocznych.

    Categories: od E300 - antyutleniacze

    Comments are currently closed.

    10 thoughts on “ANTYUTLENIACZE

    • LaniGRoutzen napisał(a):

      Excellent blog here! Also your site loads up fast!
      What web host are you presently using? Should I get the affiliate backlink to your host?
      If only my site loaded as quickly as yours lol

    • MinhMSchwind napisał(a):

      Your means of explaining everything with this post is really good, all be effective at simply understand it, Thanks a whole lot.

    • SofiaUDueber napisał(a):

      I’m truly enjoying the design and layout of the website.
      It’s an incredibly easy around the eyes making it much more pleasant for me to come here and
      visit more regularly. Have you hire out a designer to create your theme?
      Excellent work!

    1 2 3 4